Sporen van Napoleon op Sint-Helena

Sint-Helena valt voor veel mensen¬†samen met¬†de ballingschap van Napoleon. Die vereenzelviging van hun eiland met de voormalige keizer kunnen¬†de Saints, de inwoners van Sint-Helena, maar matig smaken.¬†‚ÄúBeperk ons niet tot de zes jaar dat die¬†Fransman hier woonde, please!‚ÄĚ

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed greep de 200e verjaardag van de slag bij Waterloo aan om in zijn juninummer (2015) erfgoed uit de Franse Tijd in de kijker te zetten. In dit themanummer breng ik een column over de drie Napoleontische sites op Sint-Helena. Drie stukjes Frankrijk in een British Overseas Territory.

Samen met Roel Daenen reisde ik in 2014 voor anderhalve¬†maand af naar Sint-Helena. Ik kreeg daartoe de kans door een beurs van Fonds Pascal Decroos voor mijn project ‘Schitterende Afzondering’. Niet Napeleon, maar de komst van de luchthaven begin 2016,¬†was¬†de¬†aanleiding. Maar Napoleon¬†is nu eenmaal¬†incontournable op Sint-Helena. En dus¬†spraken¬†Roel en ik er met de Franse ere-consul annex conservator van de Domaines fran√ßais de Sainte-H√©l√®ne, Michel Martineau.

Roel werkt voor FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de organisatie die het faro-tijdschrift¬†uitgeeft.¬†Hij¬†greep het themanummer rond de Franse tijd¬†aan om een uitgebreid artikel te pennen over¬†de betekenis van Napoleon voor de lokale gemeenschap. Ik kreeg zelf de kans om er een column bij te schrijven over¬†mijn persoonlijke beleving van Napoleon op Sint-Helena¬†¬†en om het artikel te illustreren met mijn foto’s. Rob Belemans (FARO) wijdde een¬†blogpost aan ons¬†artikel ‘Sporen van Napoleon op Sint-Helena’. Op 23 juni 2015 is er de¬†presentatieavond¬†van het themanummer bij deBuren.

Lees het artikel in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed > Meer Sint-Helena > Napoleon op Elba >

 

The Briars Pavilion

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_The Briars_exterior © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_The Briars_statue © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_The Briars_staue_2 © Sylvie De Weze copy

 

Old Longwood House

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_Longwood House_exterior - garden © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_Longwood House_dining room © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_Longwood House_drawing room - bed © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_Longwood House_dressing room - death mask © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_Longwood House_original wallpaper © Sylvie De Weze copy

 

Valley of the Tomb

Ellys Eyeland_St Helena_Napoleon_Valley of the Tomb © Sylvie De Weze