Sint-Helena | Schitterende Afzondering?

In 2014 reisde ik voor anderhalve maand naar Sint-Helena. Een eiland in het letterlijke midden van nergens. Ik kreeg daartoe de kans door een beurs van Fonds Pascal Decroos voor mijn project ‘Schitterende Afzondering’. Aanleiding was de komst van de luchthaven begin 2016 die een eind zal maken aan vijf eeuwen isolement. De vraag die mij prikkelde was: hoe ervaren de Saints, zoals de inwoners van Sint-Helena genoemd worden, ‘de wereld als dorp’? Ik schreef erover voor MO* magazine en De Standaard Weekblad.

De wereld een dorp

Op het einde van de 20e eeuw is de wereld een dorp geworden. Dat is een boodschap die de media vaak (en graag) uitdragen. En terecht: reizen was nooit tevoren goedkoper en gemakkelijker dan nu. De toeristische industrie floreert volop, ondanks crises en de verminderde koopkracht die ermee gepaard gaat, en het aangescherpte ecologisch bewustzijn bij burgers. Maar die visie van schaalverkleining (“Een reis naar Antartica? Gauw even boeken!”) hangt grotendeels af van het standpunt en de situatie van de kijker. Is de wereld van een doorsnee Tuvaluaan of Aleoet wel een dorp? Hun wereldbeeld wordt mee bepaald door een mix van sociologische, psychologische en technologische factoren.

Should I stay or should I go

Sint-Helena is geen makkelijk te bereiken bestemming. Het ligt plompverloren in de Zuid-Atlantische Oceaan, op vijf dagen varen van Kaapstad. Slechts een maal om de drie weken doet het laatste postschip ter wereld en lifeline van de Saints, het Royal Mail Ship St Helena, de kruimel vasteland aan. De afzondering is compleet, maar is ze altijd even schitterend? Ik wou het te weten komen.

Waarom blijven eilandbewoners? Wat houdt hen daar? Maar evengoed: waarom trekken ze weg? Hoe gaan ze om met de lokroep van andere en `betere’ oorden? Schitterende afzondering? tracht een beeld te schetsen van de uitdagingen en bedreigingen met betrekking tot de duurzaamheid, zelfvoorziening en leefbaarheid van een geïsoleerde eilandgemeenschap in de 21e eeuw.

 

Lees het artikel in MO* magazine Lees het artikel in De Standaard Lees het artikel in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed

 

 

Ellys Eyeland_St Helena_Jamestown © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Aaron Legg & Julie George © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Fairyland © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_weather man © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Prosperous Bay Plain - airport © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_SHAPE © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_Ladder Hill Fort © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_captain Royal Mail Ship - Rodney Young © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Jacob's Ladder © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Entreprise St Helena - Robert-Midwinter © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_Jamestown Harbour © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_High Knoll Fort_2 © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_former flax worker - Harold Francis © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_Sandy Bay © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_market downtown © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_road out of Jamestown to Half Tree Hollow © Sylvie De Weze

 

Ellys Eyeland_St Helena_Mundens Battery © Sylvie De Weze copy

 

Ellys Eyeland_St Helena_High Knoll Fort © Sylvie De Weze copy