Beminde eilanden | Schitterende afzondering?

Ik ontvang van vriendinnen sms’jes en berichtjen via Facebook Messenger. “Sylvie, eilanden op Radio 1!”. Verhip. Worden eilanden hip?

Ik tune in op Radio 1. Klara-presentator en eilandfreak Bart Stouten vertelt zowel over de ‘Atlas van afgelegen eilanden’ als over zijn eigen eilandboek ‘Beminde Eilanden’.

Stouten parafraseert Schalansky, de auteur van de ‘Atlas van afgelegen eilanden’, als volgt:  “Een eiland laat je toe om dingen te verkennen in je ziel die je nog niet helemaal gevonden hebt hier, in je vertrouwde omgeving. Dus als je naar een eiland trekt, dan verlaat je het bekende en ga je naar het onbekende. Je maakt ruimte vrij om nieuwe aspecten van jezelf en en van je eigen persoonlijkheid te exploreren als het ware.”
Dat net deze frase me raakt, heet geen toeval. Ik ben zoekende, maar laat de zoektocht niet enkel in de verbeelding bestaan. Ik toets die binnenkort aan de beleving zelf. Wat doet dat mens een mens, drie maanden doorbrengen op evenveel steile rotsen in de oceaan? Wat hoop ik te vinden? Waar word ik ontnuchterd?

Tussendoor beveel ik je van harte het boek ‘Beminde Eilanden’ aan waarin Stouten eilanden aan literatuur en taal linkt. Lees de recensie en mijn appreciatie.

9789031732760