Atlas van afgelegen eilanden | Schitterende afzondering?

Verleid door Büch, smoor op St Kilda

Beroepsnesofiel Boudewijn Büch verleidde me jaren geleden met zijn Eilanden-boekenreeks en joeg mijn toen prille eilandliefde verder aan. Ondertussen staan er 120 meer en minder afgelegen eilanden op de teller, verspreid over 17 landen en 4 werelddelen. Op verafgelegen eilanden werd ik pas echt goed smoor na een bezoek aan het Schotse St. Kilda. Op 28 augustus 1930 hielden de laatste 36 St.-Kildanen het voor bekeken en werden ze geëvacueerd op hun eigen verzoek. De fascinerende geschiedenis van deze geïsoleerde archipel en zijn bewoners laat zich lezen als een avonturenroman, weliswaar een zonder happy end.

 

Droomatlas

16718_Schalansky - De atlas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan was er de grandioze ‘Atlas van afgelegen eilanden. Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen’ van Judith Schalansky…  Ik kocht dit boek al een paar jaren geleden in de Franstalige versie. Het boek is nu ook verkrijgbaar in het Nederlands en vele vrienden en kennissen attendeerden me er al op.  Waarvoor dank.

Na het savoureren van dit magnifiek uitgegeven boek namen mijn plannen om af te reizen naar Tristan da Cunha, St Helena en Ascension concretere vormen aan. Deze eilanden tel ik dan op bij het ene eiland uit de atlas dat ik daadwerkelijk al bezocht heb: St Kilda. Ik ben geen eilandenverzamelaar, maar reis een droom achterna. Sorry Judith, ik zal er dus wel komen. Althans toch op een aantal van jouw eilanden.

Meer info over het boek: www.cobra.be/cm/cobra/boek/1.1899325.